随笔南洋网

苏杭
超白金会员

UID 2276
精华 65
积分 23516
帖子 10629
威望 12860 点
阅读权限 50
注册 2007-7-28
来自 新加坡
状态 在线
比比尔盖茨有钱的人

有人问世界首富比尔盖茨,〝这个世界有没有人比你有钱?

比尔盖茨回答,〝有,有一个人比我有钱。〞

然后,他开始讲故事。

〝事情发生在我还不富有和出名时。〞

〝当时我在纽约机场,看到一个卖报贩。〞

〝我想买一份报纸,但发觉我口袋里的零钱不夠。我於是打消买报的念买,将报纸还给报贩。〞

〝我告诉他我的零钱不夠。报贩说,〝我免费送你。〞在他坚持下,我拿了报纸。〞

〝无独有偶,两、三个月后,我又回到同一个机场,我的零钱又不夠买份报纸。报贩又要免费送我报纸。我拒绝,因为我今天也没带足够的零钱。他说,〝你拿去,我从赚的利润与你分享,我并沒亏。〞我於是又拿了他的报纸。〞

〝19年之后,我成名了,成为家喻户晓的人。突然间我想起了这个报贩。我开始寻找他,约一个半月的寻找,我终於找到了他。〞

〝我问他,〝你知道我是谁吗?〞他说,〝知道,你是比尔盖茨。〞〞

〝我又问他,〝你是否记得你曾有一次免费送我报纸?〞〞

〝报贩说,〝我记得。我给过你两次。〞〞

〝我说,〝我要报答你当时给予我的帮助。无论你有什么未了的心愿,告诉我,我愿意为你完成。〞〞

〝报贩说,〝先生,你不觉得你这样做,跟我给你的帮助不能匹配吗?〞〞

〝我问,〝为什么?〞〞

〝他说,〝我帮你的时候,我是一个穷报贩,你成了世界首富,现在想帮我。你的帮助怎能与我的匹配呢?〞〞

〝那天我终於明白,报贩比我富有,因为他不必等到自己有钱了才帮忙别人。〞

人们必须了解,真正富有的人是那些拥有一颗富裕的心的人,而不是拥有很多钱的人。

拥有一颗富裕的心是极其重要的。

苏杭译

Someone asked the richest man in the world, Bill Gates, “Is there anyone richer than you in the world?”

Bill Gates replied, “Yes, there is a person who is richer than me.”

He then narrated a story.

“It was during the time when I wasn’t rich or famous.

“I was at the New York Airport when I saw a newspaper vendor.

“I wanted to buy one newspaper but found that I didn’t have enough change. So I left the idea of buying and returned it to the vendor.

“I told him of not having the change. The vendor said, ‘I am giving you this for free.’ On his insistence I took the newspaper.

“Coincidentally, after two to three months, I landed at the same airport and again I was short of change for a newspaper. The vendor offered me the newspaper again. I refused and said that I can’t take it for I don’t have change today too. He said, ‘You can take it, I am sharing this from my profit, I won’t be at loss.’ I took the newspaper.

“After 19 years I became famous and known by people. Suddenly I remembered that vendor. I began searching for him and after about 1½ months of searching, I found him.

“I asked him, ‘Do you know me?’ He said, ‘Yes, you are Bill Gates.’

“I asked him again, ‘Do you remember once you gave me a newspaper for free?’

“The vendor said, ‘Yes, I remember. I gave you twice.’

“I said, ‘I want to repay the help you had offered me that time. Whatever you want in your life, tell me, I shall fulfill it.’

“The vendor said, ‘Sir, don’t you think that by doing so you won’t be able to match my help?’

“I asked, ‘Why?’

“He said, ‘I had helped you when I was a poor newspaper vendor and you are trying to help me now, when you have become the richest man in the world. How can your help match mine?’

“That day I realized that the newspaper vendor is richer than I am, because he didn’t wait to become rich to help someone.”

People need to understand that the truly rich are those who possess a rich heart rather than lots of money.

It’s very important to have a rich heart.
顶部
友赏来了
超白金会员

UID 2550
精华 152
积分 40424
帖子 17960
威望 22237 点
阅读权限 50
注册 2007-8-18
状态 离线

QUOTE:
原帖由 苏杭 于 2019-10-29 14:12 发表

人们必须了解,真正富有的人是那些拥有一颗富裕的心的人,而不是拥有很多钱的人。

拥有一颗富裕的心是极其重要的。
...

在我很贫穷的时候,我从来不懂得期待别人的帮助;后来我能自食其力了,也从来不热衷于帮助别人。

顶部
苏杭
超白金会员

UID 2276
精华 65
积分 23516
帖子 10629
威望 12860 点
阅读权限 50
来自 新加坡
状态 在线

QUOTE:
原帖由 友赏来了 于 2019-10-29 15:06 发表

在我很贫穷的时候,我从来不懂得期待别人的帮助;后来我能自食其力了,也从来不热衷于帮助别人。

赞你的坦诚。其实谁也不欠谁,心安最自在。
顶部
友赏来了
超白金会员

UID 2550
精华 152
积分 40424
帖子 17960
威望 22237 点
阅读权限 50
状态 离线

QUOTE:
原帖由 苏杭 于 2019-10-29 18:59 发表

赞你的坦诚。其实谁也不欠谁,心安最自在。

我已退休多年。那些需要钱财帮忙的人,可以去找他们的国会议员。

顶部
苏杭
超白金会员

UID 2276
精华 65
积分 23516
帖子 10629
威望 12860 点
阅读权限 50
来自 新加坡
状态 在线

QUOTE:
原帖由 友赏来了 于 2019-10-29 19:34 发表

我已退休多年。那些需要钱财帮忙的人,可以去找他们的国会议员。

理解,我们又不是慈善机构。
顶部
荷塘
高级会员

UID 65992
精华 0
积分 3354
帖子 1490
威望 1837 点
阅读权限 20
注册 2010-6-25
状态 离线
“小”钞票。

要买报纸但是没有散钱,那么给他一张“小”钞票啦。没有小到两块钱的,十块钱的总该会有吧?那么地有钱就不在乎是十块还是两块啦。
顶部
苏杭
超白金会员

UID 2276
精华 65
积分 23516
帖子 10629
威望 12860 点
阅读权限 50
来自 新加坡
状态 在线

QUOTE:
原帖由 荷塘 于 2019-10-30 12:14 发表
要买报纸但是没有散钱,那么给他一张“小”钞票啦。没有小到两块钱的,十块钱的总该会有吧?那么地有钱就不在乎是十块还是两块啦。

问题是:事情发生在比尔盖茨和我们一样是穷光蛋的时候。
顶部
友赏来了
超白金会员

UID 2550
精华 152
积分 40424
帖子 17960
威望 22237 点
阅读权限 50
状态 离线

QUOTE:
原帖由 苏杭 于 2019-10-30 13:29 发表

问题是:事情发生在比尔盖茨和我们一样是穷光蛋的时候。

问题是:当我是穷光蛋时,什么时候想过要买什么报纸 ?

当年在厕所里,没有卫生纸,用的是别人丢弃的旧报纸。

顶部
苏杭
超白金会员

UID 2276
精华 65
积分 23516
帖子 10629
威望 12860 点
阅读权限 50
来自 新加坡
状态 在线

QUOTE:
原帖由 友赏来了 于 2019-10-30 20:27 发表

问题是:当我是穷光蛋时,什么时候想过要买什么报纸 ?

当年在厕所里,没有卫生纸,用的是别人丢弃的旧报纸。

孩提时上厕也有过用旧报纸当卫生纸的经验。

我小时候好玩,从不看报纸。大了看老爸买的报纸,一直到结婚搬出去住,才自己买报纸。
顶部